Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Λιγνιτωρυχεία Μαλακάσας

Το Σάββατο 8/1/2011 συναντηθήκαμε οι Νίκος Λ., Γιάννης Α., Πέννυ Κ., ο Παναγιώτης και εγώ, με σκοπό να κινηθούμε στην ευρύτερη περιοχή της   Μαλακάσας ώστε να αξιοποιήσουμε κάτι χάρτες και  πληροφορίες που είχαμε για κάποιες στοές-ορυχεία που υπήρχαν εκεί.
Μετά από έναν επίπονο για τα αυτοκίνητα δρόμο, ένα ακόμα πιο επίμονο ψαχτήρι  και αρκετή τύχη βρέθηκε η πρώτη είσοδος, ο οποία πραγματικά ήταν σφραγισμένη από την πυκνή βλάστηση.





Μετά από μια σύντομη σχετικά πορεία μέσα σε αυτή διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε άλλη συνέχεια. Αξιοσημείωτη ήταν η γραφική  στοά (παρακλάδι) με το λιμνάζον νερό, και οι  πολλές κατακρημνίσεις πλησίον της στοάς που φανέρωναν πιθανά άλλα επίπεδα  ή πηγάδια που είχαν καταρρεύσει.





Τέλος εντοπίστηκε σε λίγο  υψηλότερο επίπεδο ανηφορική στοά η οποία έφτανε σχεδόν ως την επιφάνεια, όμως στο τέλος της και αυτή ήταν φραγμένη.










Βγαίνοντας από τη στοά αυτή κατευθυνθήκαμε προς μια άλλη την οποία εύκολα είχαμε εντοπίσει λίγο νωρίτερα.

Ήταν αρκετά πιο ευρύχωρη αλλά δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο  ενδιαφέρον, πέρα από τα ποντικάκια που εντοπίσαμε στο τέλος της στοάς και τα παιχνιδίσματα του νερού πάνω στους (παρά πολλούς) ιστούς αράχνης.



Η ύπαρξη περισσότερων στοών στην περιοχή είναι δεδομένη αλλα χρειάζεται αρκετό και δύσκολο ψαχτήρι λόγω της βλάστησης.

Ακολούθησε ένας σύντομος περίπατος στη περιοχή και νωρίς το απόγευμα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής..